A Moodle telepítése

Nyugalom!

Ebből az útmutatóból megtudhatja, hogyan telepítheti a Moodle-t az első alkalommal. A leírás egyes lépéseket részletesen taglal annak érdekében, hogy a webszerverek lehetséges beállításainak túlnyomó részére kitérhessen, ezért ez a dokumentum hosszúnak és bonyolultnak tűnhet. De izgalomra nincs ok: ha tudja, mi a módja, a Moodle-t percek alatt telepíteni tudja!

Ha gondja támad, alaposan olvassa végig az alábbiakat - a legtöbb kérdésre alább megkapja a választ. Ha továbbra is problémába ütközik, választ kaphat a Moodle súgójából.

Egy másik lehetőség, ha megbíz egy internetes szolgáltató vállalatot, amely teljes egészében átvállalja a Moodle kezelését, így Önnek egyből csak a tanításra kell koncentrálnia!

 

A leírás részei:

 1. Követelmények
 2. Állományok letöltése és helyükre másolása
 3. A portál szerkezete
 4. A telepítő program futtatása a config.php létrehozására
 5. A beállítások folytatásához áttérés a rendszergazda oldalára
 6. A cron beállítása
 7. Új kurzus létrehozása

1. Követelmények

A Moodle alapvetően Linux alatt lett kifejlesztve az Apache, a MySQL és a PHP (együttesen időnként LAMP platformként ismert) környezetben, de rendszeresen ellenőrzésen megy át a PostgreSQL adatbázis-kezelővel, illetve Windows XP, Mac OS X és Netware 6 operációs rendszerben

A Moodle futtatásához a következőkre van szükség:

 1. Webszerver. A legelterjedtebb az Apache, de a Moodle bármely egyéb PHP-t támogató webszerverrel megfelelően futtatható, például Windows alatt az IIS-sel.
 2. PHP programozási language (4.1.0-es vagy magasabb verzió). A Moodle 1.4 változatától felfelé a rendszer támogatja a PHP 5 használatát.
 3. működő adatbázisszerver: a MySQL vagy a PostgreSQL használatát a Moodle teljes mértékben támogatja, így ezek használata ajánlott.

A legtöbb webes környezet ezeket alapbeállításban támogatja. Ha azon csekély számú internetes szolgáltató egyikével áll kapcsolatban, amely ezeket nem támogatja, kérdezze meg, mi ennek az oka és vegye fontolóra valamely másik szolgáltató kiválasztását.

Ha a Moodle-t saját gépén kívánja futtatni és a fentiek kissé ijesztőnek tűnnek, olvassa el rendszergazdáknak szóló tájékoztatónkat.

 

2. Állományok letöltése és helyükre másolása

A Moodle kétféleképpen szerezhető be: tömörített csomagként és a CVS-en keresztül. Ezekről részletesen lásd a letöltési oldalt: http://moodle.org/download/

A csomag letöltése és kicsomagolása, illetve az állományok CVS-en keresztüli elérése után a felhasználó a "moodle" könyvtárba kerül, amelyben számos állomány és mappa található.

Lehetősége van a komplett könyvtárat a webszerver dokumentumkönyvtárába helyezni, ez esetben a portál a http://webszerverem.com/moodle alá kerül, illetve a teljes tartalmat a webszerver dokumentumai közé helyezheti, ekkor a portál egyszerűen a http://webszerverem.com könyvtár alá kerül.

Amennyiben a Moodle-t saját gépére tölti le, majd ezután feltölti az internetes portáljára, célszerűbb az egész csomagot egyetlen tömörített állományként feltölteni, majd a szerveren kicsomagolni. Még a Cpanelhez hasonló webes környezetben is lehetőség van a csomagok kibontására, például a "File Manager" segítségével.

3. A portál szerkezete

Ezt a részt nyugodtan átugorhatja, tájékoztatásul alább egy összegzést talál a Moodle mappa tartalmáról:

config.php - az alapvető beállításokat tartalmazza. Ezt a Moodle nem foglalja magában - Ön fogja létrehozni.
install.php - az a kód, amelyet a config.php létrehozására használni fog.
version.php - a Moodle programkódjának aktuális verzióját tartalmazza
index.php - a portál címoldala
 • admin/ - a teljes szerver adminisztrálásához szükséges kódok
 • auth/ - felhasználók engedélyezéséhez szükséges segédprogramok
 • blocks/ - a számos oldalon megjelenő oldalsó kis blokkokhoz szükséges segédprogramok
 • calendar/ - a naptárak kezeléséhez és megjelenítéséhez szükséges összes kód
 • course/ - a kurzusok kezeléséhez és megjelenítéséhez szükséges kódok
 • doc/ - a Moodle súgójának dokumentációja (pl. ez az oldal)
 • files/ - a feltöltött állományok kezeléséhez és megjelenítéséhez szükséges kód
 • lang/ - szövegek különféle nyelveken, nyelvenként egy-egy könyvtárban
 • lib/ - a Moodle törzskódjának könyvtárai
 • login/ - a bejelentkezések kezeléséhez és felhasználók létrehozásához való kód
 • mod/ - az összes fő Moodle kurzus moduljai ide kerülnek
 • pix/ - a portál fő grafikus állományai
 • theme/ - tematikus sablonok a portál kinézetének módosításához.
 • user/ - a felhasználók kezeléséhez és megjelenítéséhez szükséges kód

4. A telepítő program futtatása a config.php létrehozására

A telepítő kód (install.php) futtatásához elegendő böngészőjében megnyitni a Moodle fő URL-jét, vagy közvetlenül behívni a http://szerverem/install.php állományt.

(A telepítő megpróbál a folyamatról egy sütit létrehozni. Ha böngészője figyelmezteti a süti készülésére, ne feledje azt engedélyezni!)

A Moodle észleli, ha konfigurálásra lesz szükség és néhány képernyő segítségével létrehozza Önnel az új konfigurációs fájlt config.php néven. A folyamat végén a Moodle megkísérli az állományt a megfelelő helyre írni, ellenkező esetben egy gomb megnyomásával letöltheti azt a telepítőből, majd feltöltheti közvetlenül a szerver fő Moodle könyvtárába.

Mindeközben a telepítő ellenőrzi a szerver környezetét és ötleteket ad az esetleges problémák megoldására. Ezek az ötletek a leggyakoribb gondokra megoldást kínálnak, ha mégis elakadna, alább további információkat talál az olyan gyakori dolgokkal kapcsolatosan, amelyekkel esetleg szembetalálhatja magát.

4.1 A webszerver általános beállításai

Először is ellenőrizze, hogy webszerver alapbeállítás szerint az index.php fájlt használja-e (esetleg az index.html, default.htm stb. mellett).

Apache esetén ezt a httpd.conf állomány DirectoryIndex paraméteréből állapíthatja meg. Ez általában így néz ki:

DirectoryIndex index.php index.html index.htm 

Ügyeljen arra, hogy a felsorolásban (a hatékonyság érdekében lehetőleg valahol elöl) szerepeljen az index.php.

Másodszor, ha Apache 2-t használ, kapcsolja be az AcceptPathInfo változót, amellyel engedélyezi, hogy a kódok olyan argumentumokat adjanak át, mint amilyen a http://server/file.php/arg1/arg2. Amellett, hogy elengedhetetlen a források közötti viszonylagos kapcsolatok engedélyezése, az Ön Moodle portáljára látogatók is teljesítményjavulást fognak tapasztalni. Ennek bekapcsolásához szúrja be az alábbi sort a httpd.conf állományba.

AcceptPathInfo on 

Harmadszor, a Moodle megköveteli a PHP egy sor beállításának bekapcsolását. A legtöbb szerveren ez alapbeállításként jelenik meg. Ugyanakkor egyes PHP-szerverek esetén (és néhány újabb PHP-verzióban) a beállítások ezektől eltérőek lehetnek. Ezek a PHP konfigurációs állományában vannak megadva (melynek neve általában php.ini):

magic_quotes_gpc = 1  (lehetőleg, de nem elengedhetetlenül)
magic_quotes_runtime = 0  (mindenképpen)
file_uploads = 1
session.auto_start = 0
session.bug_compat_warn = 0
 

Ha szerverén nem éri el a httpd.conf vagy a php.ini állományt, vagy ha a Moodle-t a szerveren más beállítást kívánó alkalmazásokkal használja együtt, aggodalomra nincs ok, az alapbeállításokat FELÜLBÍRÁLHATJA.

Ehhez a Moodle fő könyvtárában egy .htaccess állományra van szüksége, amely tartalmazza az alábbi sorokat. Ez csak Apache szervereken működik, és csak akkor, ha engedélyezte az alapbeállításoknál az Overrides [felülbírál] opciót.

DirectoryIndex index.php index.html index.htm


   AcceptPathInfo on


php_flag magic_quotes_gpc 1
php_flag magic_quotes_runtime 0
php_flag file_uploads 1
php_flag session.auto_start 0
php_flag session.bug_compat_warn 0

Emellett meghatározhatja például a feltölthető állományok maximális számát:

LimitRequestBody 0
php_value upload_max_filesize 2M
php_value post_max_size 2M
   

A legegyszerűbb megoldás, ha a mintafájlt átmásolja a lib/htaccess könyvtárból és megszerkeszti igényeinek megfelelően. Abban további utasítások találhatók. Például egy Unix héjprogramban:

cp lib/htaccess .htaccess

 

4.2 Adatbázis létrehozása

Adatbázisrendszerében létre kell hoznia egy üres adatbázist (pl. "moodle") egy speciális felhasználóval (pl. "moodleuser"), aki hozzáfér ehhez az adatbázishoz (és csakis ehhez). Tesztelési célra használhatja a "root" felhasználót, de élesben ennek a használata nem ajánlott: ha a hekkerek kiderítik a jelszavát, az egy helyett az egész adatbázisrendszer veszélybe kerülhet.

Ha internetes szolgáltató működteti a rendszerét, feltehetőleg rendelkezik az adatbázisa létrehozásához egy kezelői felülettel.

A Cpanel rendszer az egyik közkedvelt ilyesfajta rendszer. Az adatbázis Cpanel segítségével való létrehozásához

 1. Kattintson a "MySQL Databases" ikonra.
 2. Az adatbázismezőbe írja be a "moodle"-t, majd kattintson az "Add Database" [Adatbázis hozzáadása] pontra.
 3. Írjon be egy felhasználói nevet és egy jelszót (ne olyat, amilyet máshol már használ), majd kattintson az "Add User" [Felhasználó hozzáadása] pontra.
 4. Az "Add User to Database" [Felhasználó hozzáadása az adatbázishoz] gombbal adjon a felhasználónak mindenre kiterjedő jogosultságot az "ALL" kiválasztásával.
 5. Ne feledje, hogy a felhasználói névhez és az adatbázisok nevéhez előtagként beszúródhat az Ön felhasználói neve. Ezen adatok megadása során használjon teljes nevet.

Ha használhatja a Unix parancssorát, ugyanezt elérheti parancsok begépelésével is.

Íme néhány Unix parancssor az MySQL-hez:

  # mysql -u root -p
  > CREATE DATABASE moodle; 
  > GRANT SELECT,INSERT,UPDATE,DELETE,CREATE,DROP,INDEX,ALTER ON moodle.* 
      TO moodleuser@localhost IDENTIFIED BY 'jelszava'; 
  > quit 
  # mysqladmin -p reload
  

Ez pedig néhány parancssor a PostgreSQL-hez:

  # su - postgres
  > psql -c "create user moodleuser createdb;" template1
  > psql -c "create database moodle;" -U moodleuser template1
  > psql -c "alter user moodleuser nocreatedb;" template1

4.3 Adatkönyvtár létrehozása

A Moodle-nak némi tárhelyre lesz szüksége a szerver merevlemezén a feltöltött állományok tárolására, például kurzusdokumentumok és felhasználói képek tárolására.

A Moodle telepítője megpróbálja létrehozni ezt a könyvtárat, ha nem sikerül, akkor kézzel kell ezt elvégeznie.

Biztonsági okokból célszerű ezt a könyvtárat interneten keresztül NEM hozzáférhetőre beállítani. Ennek a legegyszerűbb módja, ha az internetes könyvtáron KÍVÜL helyezi el. Ha mégis az internetes könyvtáron belül kell elhelyeznie, védje le oly módon, hogy az adatkönyvtárban létrehoz egy .htaccess nevű állományt, benne az alábbi sorral:

deny from all
AllowOverride None

Annak ellenőrzésére, hogy a Moodle az ezen könyvtárba feltöltött állományokat el tudja menteni, győződjön meg arról, hogy a webszerver szoftvere (pl. az Apache) rendelkezik-e a könyvtárhoz olvasási, írási és futtatási joggal.

Unix gépek esetén ez azt jelenti, hogy a könyvtár tulajdonosát pl. "senki" vagy "apache" értékre kell beállítani, majd a felhasználónak olvasási, írási és futtatási jogosultságot kell biztosítani.

Cpanel rendszerek esetén a "File Manager"-rel keresse ki a mappát, kattintson rá, majd válasza a "Change Permissions" [Engedélyek módosítása] pontot. Számos osztott szerveren előírás az állományokhoz való hozzáférés "csoportra" korlátozása (hogy más szerverhasználók ne nyúlhassanak az állományaihoz), de mindenki másnak teljes írási/olvasási jogosultságot biztosítanak (így a webszerver elérheti az Ön állományait).

Ha a biztonságos beállítást illetően bizonytalan, forduljon a rendszergazdához. Egyes portálokon, ahol a PHP-t "Safe Mode" nevű biztonságos üzemmódban használják, a rendszergazdát kell megkérni a könyvtár megfelelő beállítására.

5. A beállítások folytatásához áttérés a rendszergazda oldalára

Ha a fenti lépés során sikerült a config.php-t létrehozni, térjen át portálja címoldalára, mellyel a beállítás további lépéseihez átkerül a "rendszergazda" oldalára.

A rendszergazda oldalának első behívásakor először a GPL szoftverhasználati szerződés feltételeivel kell egyetértenie a beállítás folytatásához.

Ezután a Moodle elkezdni létrehozni az adatbázisát és az adatok tárolására használandó táblázatokat. Ekkor egy sor SQL-parancsot lát a hozzájuk tartozó (zöld vagy piros) üzenetekkel, pl.:

CREATE TABLE course ( id int(10) unsigned NOT NULL auto_increment, category int(10) unsigned NOT NULL default '0', password varchar(50) NOT NULL default '', fullname varchar(254) NOT NULL default '', shortname varchar(15) NOT NULL default '', summary text NOT NULL, format tinyint(4) NOT NULL default '1', teacher varchar(100) NOT NULL default 'Teacher', startdate int(10) unsigned NOT NULL default '0', enddate int(10) unsigned NOT NULL default '0', timemodified int(10) unsigned NOT NULL default '0', PRIMARY KEY (id)) TYPE=MyISAM

SUCCESS

...stb., majd ezt követően: A fő adatbázisok létrehozása sikerült....

Ha nem lát ilyen üzeneteket, akkor az adatbázissal vagy a config.php állományban megadott beállításokkal lehet valami gond. Ellenőrizze, hogy a PHP nincs-e "Safe Mode"-ra korlátozva (egyes kereskedelmi szolgáltatók ezt időnként bekapcsolják). A PHP változóit ellenőrizheti egy kis fájl létrehozásával, melynek tartalma phpinfo()

PHP Version 5.3.29


System Linux cp2.ezit.hu 3.10.0-962.3.2.lve1.5.24.5.el7.x86_64 #1 SMP Thu Nov 22 09:42:49 EST 2018 x86_64
Build Date Jan 23 2019 16:23:14
Configure Command './configure' '--disable-dependency-tracking' '--prefix=/usr' '--exec-prefix=/usr' '--bindir=/usr/bin' '--sbindir=/usr/sbin' '--sysconfdir=/etc' '--datadir=/usr/share' '--includedir=/usr/include' '--libdir=/usr/lib64' '--libexecdir=/usr/libexec' '--sharedstatedir=/var/lib' '--mandir=/usr/share/man' '--infodir=/usr/share/info' '--build=x86_64-redhat-linux-gnu' '--host=x86_64-redhat-linux-gnu' '--target=x86_64-redhat-linux-gnu' '--program-prefix=' '--prefix=/opt/alt/php53' '--exec-prefix=/opt/alt/php53' '--bindir=/opt/alt/php53/usr/bin' '--sbindir=/opt/alt/php53/usr/sbin' '--sysconfdir=/opt/alt/php53/etc' '--datadir=/opt/alt/php53/usr/share' '--includedir=/opt/alt/php53/usr/include' '--libdir=/opt/alt/php53/usr/lib64' '--libexecdir=/opt/alt/php53/usr/libexec' '--localstatedir=/var' '--sharedstatedir=/usr/com' '--mandir=/opt/alt/php53/usr/share/man' '--infodir=/opt/alt/php53/usr/share/info' '--cache-file=../config.cache' '--with-libdir=lib64' '--with-config-file-path=/opt/alt/php53/etc' '--with-config-file-scan-dir=/opt/alt/php53/link/conf' '--with-exec-dir=/usr/bin' '--with-layout=GNU' '--disable-debug' '--without-pear' '--without-gdbm' '--with-pic' '--with-bz2' '--with-zlib' '--with-gettext' '--with-gmp' '--with-iconv' '--with-mhash' '--with-readline' '--with-kerberos' '--with-sqlite3' '--with-curl=/opt/alt/curlssl/usr' '--with-pcre-regex=/opt/alt/pcre/usr' '--with-libxml-dir=/opt/alt/libxml2/usr' '--with-openssl=/opt/alt/openssl' '--with-openssl-dir=/opt/alt/openssl' '--enable-xml' '--enable-exif' '--enable-ftp' '--enable-magic-quotes' '--enable-shmop' '--enable-calendar' '--with-litespeed' '--enable-pcntl' '--disable-mbstring' '--disable-bcmath' '--disable-dba' '--disable-dom' '--disable-fileinfo' '--disable-json' '--disable-intl' '--disable-pdo' '--disable-phar' '--disable-posix' '--disable-soap' '--disable-sockets' '--disable-sysvsem' '--disable-sysvshm' '--disable-sysvmsg' '--disable-wddx' '--disable-xmlreader' '--disable-xmlwriter' '--disable-zip' '--without-gd' '--without-imap' '--without-xmlrpc' '--without-xsl' '--without-ldap' '--without-pgsql' '--without-snmp' '--without-sqlite' '--without-mcrypt' '--without-tidy' '--disable-dbx' '--without-enchant' '--without-recode' '--without-mssql' '--without-pspell' '--without-unixODBC' '--disable-cli'
Server API LiteSpeed V7.1
Virtual Directory Support disabled
Configuration File (php.ini) Path /opt/alt/php53/etc
Loaded Configuration File /opt/alt/php53/etc/php.ini
Scan this dir for additional .ini files /opt/alt/php53/link/conf
Additional .ini files parsed /opt/alt/php53/link/conf/alt_php.ini
PHP API 20090626
PHP Extension 20090626
Zend Extension 220090626
Zend Extension Build API220090626,NTS
PHP Extension Build API20090626,NTS
Debug Build no
Thread Safety disabled
Zend Memory Manager enabled
Zend Multibyte Support disabled
IPv6 Support enabled
Registered PHP Streams https, ftps, compress.zlib, compress.bzip2, php, file, glob, data, http, ftp, zip
Registered Stream Socket Transports tcp, udp, unix, udg, ssl, sslv3, tls
Registered Stream Filters zlib.*, bzip2.*, convert.iconv.*, string.rot13, string.toupper, string.tolower, string.strip_tags, convert.*, consumed, dechunk, mcrypt.*, mdecrypt.*

This program makes use of the Zend Scripting Language Engine:
Zend Engine v2.3.0, Copyright (c) 1998-2014 Zend Technologies
    with the ionCube PHP Loader v10.3.2, Copyright (c) 2002-2018, by ionCube Ltd.
    with Zend Guard Loader v3.3, Copyright (c) 1998-2010, by Zend Technologies
    with Suhosin v0.9.35, Copyright (c) 2007-2014, by SektionEins GmbH


Configuration

bcmath

BCMath support enabled

DirectiveLocal ValueMaster Value
bcmath.scale00

bz2

BZip2 Support Enabled
Stream Wrapper support compress.bzip2://
Stream Filter support bzip2.decompress, bzip2.compress
BZip2 Version 1.0.6, 6-Sept-2010

calendar

Calendar support enabled

Core

PHP Version 5.3.29

DirectiveLocal ValueMaster Value
allow_call_time_pass_referenceOffOff
allow_url_fopenOnOn
allow_url_includeOffOff
always_populate_raw_post_dataOffOff
arg_separator.input&&
arg_separator.output&&
asp_tagsOffOff
auto_append_fileno valueno value
auto_globals_jitOnOn
auto_prepend_fileno valueno value
browscapno valueno value
default_charsetno valueno value
default_mimetypetext/htmltext/html
define_syslog_variablesOffOff
disable_classesno valueno value
disable_functionsno valueno value
display_errorsOnOff
display_startup_errorsOffOff
doc_rootno valueno value
docref_extno valueno value
docref_rootno valueno value
enable_dlOnOn
error_append_stringno valueno value
error_logerror_logerror_log
error_prepend_stringno valueno value
error_reporting030719
exit_on_timeoutOffOff
expose_phpOffOff
extension_dir/opt/alt/php53/usr/lib64/php/modules/opt/alt/php53/usr/lib64/php/modules
file_uploadsOnOn
highlight.bg#FFFFFF#FFFFFF
highlight.comment#FF8000#FF8000
highlight.default#0000BB#0000BB
highlight.html#000000#000000
highlight.keyword#007700#007700
highlight.string#DD0000#DD0000
html_errorsOnOn
ignore_repeated_errorsOffOff
ignore_repeated_sourceOffOff
ignore_user_abortOffOff
implicit_flushOffOff
include_path/home/bibliais/public_html/tavoktatas/lib/pear:.:/opt/alt/php53/usr/share/pear:/opt/alt/php53/usr/share/php.:/opt/alt/php53/usr/share/pear:/opt/alt/php53/usr/share/php
log_errorsOnOn
log_errors_max_len10241024
magic_quotes_gpcOffOff
magic_quotes_runtimeOffOff
magic_quotes_sybaseOffOff
mail.add_x_headerOffOff
mail.force_extra_parametersno valueno value
mail.logno valueno value
max_execution_time3030
max_file_uploads2020
max_input_nesting_level6464
max_input_time-1-1
max_input_vars10001000
memory_limit256M256M
open_basedirno valueno value
output_buffering40964096
output_handlerno valueno value
post_max_size20M20M
precision1414
realpath_cache_size16K16K
realpath_cache_ttl120120
register_argc_argvOffOff
register_globalsOffOff
register_long_arraysOffOff
report_memleaksOnOn
report_zend_debugOnOn
request_orderno valueno value
safe_modeOffOff
safe_mode_exec_dirno valueno value
safe_mode_gidOffOff
safe_mode_include_dirno valueno value
sendmail_fromno valueno value
sendmail_path/usr/sbin/sendmail -t -i/usr/sbin/sendmail -t -i
serialize_precision100100
short_open_tagOnOn
SMTPlocalhostlocalhost
smtp_port2525
sql.safe_modeOffOff
track_errorsOffOff
unserialize_callback_funcno valueno value
upload_max_filesize30M30M
upload_tmp_dirno valueno value
user_dirno valueno value
user_ini.cache_ttl300300
user_ini.filename.user.ini.user.ini
variables_orderEGPCSEGPCS
xmlrpc_error_number00
xmlrpc_errorsOffOff
y2k_complianceOnOn
zend.enable_gcOnOn

ctype

ctype functions enabled

curl

cURL support enabled
cURL Information 7.62.0
Age 4
Features
AsynchDNS Yes
Debug No
GSS-Negotiate No
IDN No
IPv6 Yes
Largefile Yes
NTLM Yes
SPNEGO Yes
SSL Yes
SSPI No
krb4 No
libz Yes
CharConv No
Protocols dict, file, ftp, ftps, gopher, http, https, imap, imaps, ldap, ldaps, pop3, pop3s, rtsp, scp, sftp, smb, smbs, smtp, smtps, telnet, tftp
Host x86_64-redhat-linux-gnu
SSL Version OpenSSL/1.0.2k
ZLib Version 1.2.7
libSSH Version libssh2/1.8.0

date

date/time support enabled
"Olson" Timezone Database Version 2018.9
Timezone Database external
Default timezone Europe/Budapest

DirectiveLocal ValueMaster Value
date.default_latitude31.766731.7667
date.default_longitude35.233335.2333
date.sunrise_zenith90.58333390.583333
date.sunset_zenith90.58333390.583333
date.timezoneEurope/BudapestEurope/Budapest

dom

DOM/XML enabled
DOM/XML API Version 20031129
libxml Version 2.9.4
HTML Support enabled
XPath Support enabled
XPointer Support enabled
Schema Support enabled
RelaxNG Support enabled

ereg

Regex Library Bundled library enabled

exif

EXIF Support enabled
EXIF Version 1.4 $Id$
Supported EXIF Version 0220
Supported filetypes JPEG,TIFF

DirectiveLocal ValueMaster Value
exif.decode_jis_intelJISJIS
exif.decode_jis_motorolaJISJIS
exif.decode_unicode_intelUCS-2LEUCS-2LE
exif.decode_unicode_motorolaUCS-2BEUCS-2BE
exif.encode_jisno valueno value
exif.encode_unicodeISO-8859-15ISO-8859-15

fileinfo

fileinfo support enabled
version 1.0.5-dev

filter

Input Validation and Filtering enabled
Revision $Id: 209a1c3c98c04a5474846e7bbe8ca72054ccfd4f $

DirectiveLocal ValueMaster Value
filter.defaultunsafe_rawunsafe_raw
filter.default_flagsno valueno value

ftp

FTP support enabled

gd

GD Support enabled
GD Version bundled (2.1.0 compatible)
FreeType Support enabled
FreeType Linkage with freetype
FreeType Version 2.8.0
T1Lib Support enabled
GIF Read Support enabled
GIF Create Support enabled
JPEG Support enabled
libJPEG Version 6b
PNG Support enabled
libPNG Version 1.5.13
WBMP Support enabled
XPM Support enabled
libXpm Version 30411
XBM Support enabled

DirectiveLocal ValueMaster Value
gd.jpeg_ignore_warning00

geoip

geoip supportenabled
geoip extension version 1.0.8
geoip library version 1005000

DirectiveLocal ValueMaster Value
geoip.custom_directoryno valueno value

gettext

GetText Support enabled

gmp

gmp support enabled
GMP version 6.0.0

hash

hash support enabled
Hashing Engines md2 md4 md5 sha1 sha224 sha256 sha384 sha512 ripemd128 ripemd160 ripemd256 ripemd320 whirlpool tiger128,3 tiger160,3 tiger192,3 tiger128,4 tiger160,4 tiger192,4 snefru snefru256 gost adler32 crc32 crc32b salsa10 salsa20 haval128,3 haval160,3 haval192,3 haval224,3 haval256,3 haval128,4 haval160,4 haval192,4 haval224,4 haval256,4 haval128,5 haval160,5 haval192,5 haval224,5 haval256,5

iconv

iconv support enabled
iconv implementation glibc
iconv library version 2.17

DirectiveLocal ValueMaster Value
iconv.input_encodingISO-8859-1ISO-8859-1
iconv.internal_encodingISO-8859-1ISO-8859-1
iconv.output_encodingISO-8859-1ISO-8859-1

imap

IMAP c-Client Version 2007f
SSL Support enabled
Kerberos Support enabled

json

json support enabled
json version 1.2.1

ldap

LDAP Support enabled
RCS Version $Id$
Total Links 0/unlimited
API Version 3001
Vendor Name OpenLDAP
Vendor Version 20444
SASL Support Enabled

DirectiveLocal ValueMaster Value
ldap.max_linksUnlimitedUnlimited

libxml

libXML support active
libXML Compiled Version 2.9.4
libXML Loaded Version 20904
libXML streams enabled

mbstring

Multibyte Support enabled
Multibyte string engine libmbfl
HTTP input encoding translation disabled

mbstring extension makes use of "streamable kanji code filter and converter", which is distributed under the GNU Lesser General Public License version 2.1.

Multibyte (japanese) regex support enabled
Multibyte regex (oniguruma) backtrack check On
Multibyte regex (oniguruma) version 4.7.1

DirectiveLocal ValueMaster Value
mbstring.detect_orderno valueno value
mbstring.encoding_translationOffOff
mbstring.func_overload00
mbstring.http_inputpasspass
mbstring.http_outputpasspass
mbstring.http_output_conv_mimetypes^(text/|application/xhtml\+xml)^(text/|application/xhtml\+xml)
mbstring.internal_encodingno valueno value
mbstring.languageneutralneutral
mbstring.strict_detectionOffOff
mbstring.substitute_characterno valueno value

mcrypt

mcrypt supportenabled
mcrypt_filter supportenabled
Version 2.5.8
Api No 20021217
Supported ciphers cast-128 gost rijndael-128 twofish arcfour cast-256 loki97 rijndael-192 saferplus wake blowfish-compat des rijndael-256 serpent xtea blowfish enigma rc2 tripledes
Supported modes cbc cfb ctr ecb ncfb nofb ofb stream

DirectiveLocal ValueMaster Value
mcrypt.algorithms_dirno valueno value
mcrypt.modes_dirno valueno value

mhash

MHASH support Enabled
MHASH API Version Emulated Support

mysql

MySQL Supportenabled
Active Persistent Links 0
Active Links 1
Client API version 10.1.37-MariaDB
MYSQL_MODULE_TYPE no value
MYSQL_SOCKET /var/lib/mysql/mysql.sock
MYSQL_INCLUDE no value
MYSQL_LIBS no value

DirectiveLocal ValueMaster Value
mysql.allow_local_infileOnOn
mysql.allow_persistentOnOn
mysql.connect_timeout6060
mysql.default_hostno valueno value
mysql.default_passwordno valueno value
mysql.default_portno valueno value
mysql.default_socket/var/lib/mysql/mysql.sock/var/lib/mysql/mysql.sock
mysql.default_userno valueno value
mysql.max_linksUnlimitedUnlimited
mysql.max_persistentUnlimitedUnlimited
mysql.trace_modeOffOff

mysqli

MysqlI Supportenabled
Client API library version 10.1.37-MariaDB
Active Persistent Links 0
Inactive Persistent Links 0
Active Links 0
Client API header version 10.1.11-MariaDB
MYSQLI_SOCKET /var/lib/mysql/mysql.sock

DirectiveLocal ValueMaster Value
mysqli.allow_local_infileOnOn
mysqli.allow_persistentOnOn
mysqli.default_hostno valueno value
mysqli.default_port33063306
mysqli.default_pwno valueno value
mysqli.default_socketno valueno value
mysqli.default_userno valueno value
mysqli.max_linksUnlimitedUnlimited
mysqli.max_persistentUnlimitedUnlimited
mysqli.reconnectOffOff

openssl

OpenSSL support enabled
OpenSSL Library Version OpenSSL 1.0.2k-fips 26 Jan 2017
OpenSSL Header Version OpenSSL 1.0.2k-fips 26 Jan 2017

pcre

PCRE (Perl Compatible Regular Expressions) Support enabled
PCRE Library Version 8.41 2017-07-05

DirectiveLocal ValueMaster Value
pcre.backtrack_limit209715201000000
pcre.recursion_limit100000100000

PDO

PDO supportenabled
PDO drivers mysql, sqlite, sqlite2

pdo_mysql

PDO Driver for MySQLenabled
Client API version 10.1.37-MariaDB

DirectiveLocal ValueMaster Value
pdo_mysql.default_socket/var/lib/mysql/mysql.sock/var/lib/mysql/mysql.sock

pdo_sqlite

PDO Driver for SQLite 3.xenabled
SQLite Library 3.7.17

posix

Revision $Id: 5a2da3946b96c5afbf3aff8db8a8681f8bedee85 $

Reflection

Reflectionenabled
Version $Id: 4af6c4c676864b1c0bfa693845af0688645c37cf $

session

Session Support enabled
Registered save handlers files user sqlite
Registered serializer handlers php php_binary wddx

DirectiveLocal ValueMaster Value
session.auto_startOffOff
session.bug_compat_42OffOff
session.bug_compat_warnOnOn
session.cache_expire180180
session.cache_limiternocachenocache
session.cookie_domainno valueno value
session.cookie_httponlyOffOff
session.cookie_lifetime00
session.cookie_path//
session.cookie_secureOffOff
session.entropy_fileno valueno value
session.entropy_length00
session.gc_divisor10001000
session.gc_maxlifetime72001440
session.gc_probability11
session.hash_bits_per_character55
session.hash_function00
session.nameMoodleSessionPHPSESSID
session.referer_checkno valueno value
session.save_handlerfilesfiles
session.save_path/home/bibliais/public_html/tavoktatas/data/sessions/opt/alt/php53/var/lib/php/session
session.serialize_handlerphpphp
session.use_cookiesOnOn
session.use_only_cookiesOnOn
session.use_strict_modeOffOff
session.use_trans_sid00

shmop

shmop support enabled

SimpleXML

Simplexml supportenabled
Revision $Id: 02ab7893b36d51e9c59da77d7e287eb3b35e1e32 $
Schema support enabled

soap

Soap Client enabled
Soap Server enabled

DirectiveLocal ValueMaster Value
soap.wsdl_cache11
soap.wsdl_cache_dir/tmp/tmp
soap.wsdl_cache_enabled11
soap.wsdl_cache_limit55
soap.wsdl_cache_ttl8640086400

sockets

Sockets Support enabled

SPL

SPL supportenabled
Interfaces Countable, OuterIterator, RecursiveIterator, SeekableIterator, SplObserver, SplSubject
Classes AppendIterator, ArrayIterator, ArrayObject, BadFunctionCallException, BadMethodCallException, CachingIterator, DirectoryIterator, DomainException, EmptyIterator, FilesystemIterator, FilterIterator, GlobIterator, InfiniteIterator, InvalidArgumentException, IteratorIterator, LengthException, LimitIterator, LogicException, MultipleIterator, NoRewindIterator, OutOfBoundsException, OutOfRangeException, OverflowException, ParentIterator, RangeException, RecursiveArrayIterator, RecursiveCachingIterator, RecursiveDirectoryIterator, RecursiveFilterIterator, RecursiveIteratorIterator, RecursiveRegexIterator, RecursiveTreeIterator, RegexIterator, RuntimeException, SplDoublyLinkedList, SplFileInfo, SplFileObject, SplFixedArray, SplHeap, SplMinHeap, SplMaxHeap, SplObjectStorage, SplPriorityQueue, SplQueue, SplStack, SplTempFileObject, UnderflowException, UnexpectedValueException

SQLite

SQLite supportenabled
PECL Module version 2.0-dev $Id$
SQLite Library 2.8.17
SQLite Encoding UTF-8

DirectiveLocal ValueMaster Value
sqlite.assoc_case00

sqlite3

SQLite3 supportenabled
SQLite3 module version 0.7-dev
SQLite Library 3.7.7.1

DirectiveLocal ValueMaster Value
sqlite3.extension_dirno valueno value

standard

Dynamic Library Support enabled
Path to sendmail /usr/sbin/sendmail -t -i

DirectiveLocal ValueMaster Value
assert.active11
assert.bail00
assert.callbackno valueno value
assert.quiet_eval00
assert.warning11
auto_detect_line_endings00
default_socket_timeout6060
fromno valueno value
safe_mode_allowed_env_varsPHP_PHP_
safe_mode_protected_env_varsLD_LIBRARY_PATHLD_LIBRARY_PATH
url_rewriter.tagsa=href,area=href,frame=src,input=src,form=fakeentrya=href,area=href,frame=src,input=src,form=fakeentry
user_agentno valueno value

suhosin

Suhosin logo This server is protected with the Suhosin Extension 0.9.35

Copyright (c) 2006-2007 Hardened-PHP Project
Copyright (c) 2007-2014 SektionEins GmbH

DirectiveLocal ValueMaster Value
suhosin.apc_bug_workaroundOffOff
suhosin.cookie.checkraddr00
suhosin.cookie.cryptdocrootOnOn
suhosin.cookie.cryptkey[ protected ][ protected ]
suhosin.cookie.cryptlistno valueno value
suhosin.cookie.cryptraddr00
suhosin.cookie.cryptuaOnOn
suhosin.cookie.disallow_nul11
suhosin.cookie.disallow_ws11
suhosin.cookie.encryptOffOff
suhosin.cookie.max_array_depth5050
suhosin.cookie.max_array_index_length6464
suhosin.cookie.max_name_length6464
suhosin.cookie.max_totalname_length256256
suhosin.cookie.max_value_length1000010000
suhosin.cookie.max_vars100100
suhosin.cookie.plainlistno valueno value
suhosin.coredumpOffOff
suhosin.disable.display_errorsOffOff
suhosin.executor.allow_symlinkOffOff
suhosin.executor.disable_emodifierOffOff
suhosin.executor.disable_evalOffOff
suhosin.executor.eval.blacklistno valueno value
suhosin.executor.eval.whitelistno valueno value
suhosin.executor.func.blacklistno valueno value
suhosin.executor.func.whitelistno valueno value
suhosin.executor.include.allow_writable_filesOnOn
suhosin.executor.include.blacklistno valueno value
suhosin.executor.include.max_traversal00
suhosin.executor.include.whitelistno valueno value
suhosin.executor.max_depth00
suhosin.filter.actionno valueno value
suhosin.get.disallow_nul11
suhosin.get.disallow_ws00
suhosin.get.max_array_depth5050
suhosin.get.max_array_index_length6464
suhosin.get.max_name_length6464
suhosin.get.max_totalname_length256256
suhosin.get.max_value_length512512
suhosin.get.max_vars100100
suhosin.log.file00
suhosin.log.file.nameno valueno value
suhosin.log.phpscript00
suhosin.log.phpscript.is_safeOffOff
suhosin.log.phpscript.nameno valueno value
suhosin.log.sapi00
suhosin.log.script00
suhosin.log.script.nameno valueno value
suhosin.log.stdout00
suhosin.log.syslogno valueno value
suhosin.log.syslog.facilityno valueno value
suhosin.log.syslog.priorityno valueno value
suhosin.log.use-x-forwarded-forOffOff
suhosin.mail.protect00
suhosin.memory_limit00
suhosin.mt_srand.ignoreOnOn
suhosin.multiheaderOffOff
suhosin.perdir00
suhosin.post.disallow_nul11
suhosin.post.disallow_ws00
suhosin.post.max_array_depth5050
suhosin.post.max_array_index_length6464
suhosin.post.max_name_length6464
suhosin.post.max_totalname_length256256
suhosin.post.max_value_length10000001000000
suhosin.post.max_vars10001000
suhosin.protectkeyOnOn
suhosin.request.disallow_nul11
suhosin.request.disallow_ws00
suhosin.request.max_array_depth5050
suhosin.request.max_array_index_length6464
suhosin.request.max_totalname_length256256
suhosin.request.max_value_length10000001000000
suhosin.request.max_varname_length6464
suhosin.request.max_vars10001000
suhosin.server.encodeOnOn
suhosin.server.stripOnOn
suhosin.session.checkraddr00
suhosin.session.cryptdocrootOnOn
suhosin.session.cryptkey[ protected ][ protected ]
suhosin.session.cryptraddr00
suhosin.session.cryptuaOffOff
suhosin.session.encryptOnOn
suhosin.session.max_id_length128128
suhosin.simulationOffOff
suhosin.sql.bailout_on_errorOffOff
suhosin.sql.comment00
suhosin.sql.multiselect00
suhosin.sql.opencomment00
suhosin.sql.union00
suhosin.sql.user_postfixno valueno value
suhosin.sql.user_prefixno valueno value
suhosin.srand.ignoreOnOn
suhosin.stealthOnOn
suhosin.upload.disallow_binary00
suhosin.upload.disallow_elf11
suhosin.upload.max_uploads2525
suhosin.upload.remove_binary00
suhosin.upload.verification_scriptno valueno value

tidy

Tidy supportenabled
libTidy Release 2017/03/01
Extension Version 2.0 ($Id$)

DirectiveLocal ValueMaster Value
tidy.clean_outputno valueno value
tidy.default_configno valueno value

timezonedb

Alternative Timezone Database enabled
Timezone Database Version 2018.9

tokenizer

Tokenizer Support enabled

wddx

WDDX Supportenabled
WDDX Session Serializer enabled

xml

XML Support active
XML Namespace Support active
libxml2 Version 2.9.4

xmlreader

XMLReader enabled

xmlrpc

core library version xmlrpc-epi v. 0.51
php extension version 0.51
author Dan Libby
homepage http://xmlrpc-epi.sourceforge.net
open sourced by Epinions.com

xmlwriter

XMLWriter enabled

xsl

XSL enabled
libxslt Version 1.1.28
libxslt compiled against libxml Version 2.9.1
EXSLT enabled
libexslt Version 1.1.28

Zend Guard Loader

Zend Guard Loader enabled
License Path no value
Obfuscation level 3

zip

Zip enabled
Extension Version $Id: b1a1a3628c4ed0ad78fb0cc4a99b06a56aa281c4 $
Zip version 1.11.0
Libzip version 0.10.1

zlib

ZLib Support enabled
Stream Wrapper support compress.zlib://
Stream Filter support zlib.inflate, zlib.deflate
Compiled Version 1.2.7
Linked Version 1.2.7

DirectiveLocal ValueMaster Value
zlib.output_compressionOffOff
zlib.output_compression_level-1-1
zlib.output_handlerno valueno value

Additional Modules

Module Name
ionCube Loader
litespeed

Environment

VariableValue
PATH /usr/local/bin:/usr/bin:/bin
TEMP /tmp
TMP /tmp
TMPDIR /tmp
PWD /

PHP Variables

VariableValue
_REQUEST["file"]install.html
_GET["file"]install.html
_COOKIE["MoodleSessionTest"]BThbXHaIyv
_SERVER["PATH"]/usr/local/bin:/usr/bin:/bin
_SERVER["TEMP"]/tmp
_SERVER["TMP"]/tmp
_SERVER["TMPDIR"]/tmp
_SERVER["PWD"]/
_SERVER["HTTP_ACCEPT"]text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8
_SERVER["HTTP_ACCEPT_ENCODING"]gzip
_SERVER["HTTP_CONNECTION"]Keep-Alive
_SERVER["CONTENT_LENGTH"]0
_SERVER["HTTP_HOST"]tavoktatas.bibliaiskola-online.hu
_SERVER["HTTP_USER_AGENT"]CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
_SERVER["UNIQUE_ID"]XJHJuo4fP-dkacOaYW7CGwAABoI
_SERVER["SERVER_SIGNATURE"]no value
_SERVER["SERVER_SOFTWARE"]Apache
_SERVER["SERVER_NAME"]tavoktatas.bibliaiskola-online.hu
_SERVER["SERVER_ADDR"]94.199.180.193
_SERVER["SERVER_PORT"]80
_SERVER["REMOTE_ADDR"]54.243.17.113
_SERVER["DOCUMENT_ROOT"]/home/bibliais/public_html/tavoktatas
_SERVER["REQUEST_SCHEME"]http
_SERVER["CONTEXT_PREFIX"]no value
_SERVER["CONTEXT_DOCUMENT_ROOT"]/home/bibliais/public_html/tavoktatas
_SERVER["SERVER_ADMIN"]webmaster@tavoktatas.bibliaiskola-online.hu
_SERVER["SCRIPT_FILENAME"]/home/bibliais/public_html/tavoktatas/help.php
_SERVER["REMOTE_PORT"]54904
_SERVER["SERVER_PROTOCOL"]HTTP/1.1
_SERVER["REQUEST_METHOD"]GET
_SERVER["QUERY_STRING"]file=install.html
_SERVER["REQUEST_URI"]/help.php?file=install.html
_SERVER["SCRIPT_NAME"]/help.php
_SERVER["PHP_SELF"]/help.php
_SERVER["REQUEST_TIME"]1553058234
_ENV["PATH"]/usr/local/bin:/usr/bin:/bin
_ENV["TEMP"]/tmp
_ENV["TMP"]/tmp
_ENV["TMPDIR"]/tmp
_ENV["PWD"]/

PHP License

This program is free software; you can redistribute it and/or modify it under the terms of the PHP License as published by the PHP Group and included in the distribution in the file: LICENSE

This program is distributed in the hope that it will be useful, but WITHOUT ANY WARRANTY; without even the implied warranty of MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.

If you did not receive a copy of the PHP license, or have any questions about PHP licensing, please contact license@php.net.


. Hívja be az állományt a böngészővel, ellenőrizze a megjelenő információkat, majd próbálkozzék újból.

Menjen le az oldal legaljára és nyomja meg a "Következő >>" feliratú gombot.

Ekkor egy űrlapot lát, ahol további változókat állíthat be, például az alapbeállítás szerinti nyelvet, az SMTP-gazdagépeket stb. Ezen a ponton nem kell sokat törődnie az összes változó pontos beállításával, mert később bármikor lesz még lehetősége visszatérni ide és a rendszergazda-felületen keresztül szerkeszteni az adatokat. Az alapértékek úgy vannak kialakítva, hogy megfelelőek legyenek a legtöbb portál esetén. Térjen át a lap aljára és kattintson a "Változások mentése" pontra.

Ha ezen az oldalon elakad és nem tud továbblépni, akkor szervere feltehetőleg "hibás hivatkozást" észlel. Ez könnyen kiküszöbölhető: kapcsolja ki a "secureforms" beállítást, majd próbálkozzék újból.

Ezután további oldalak jelennek meg egy sor üzenettel a Moodle különböző moduljai számára szükséges táblázatok létrehozásának megfelelően. Mint korábban, ezeknek az üzeneteknek is zöld színben kell megjelenni.

Az oldalak legaljára lapozva nyomja meg a "Következő >>" feliratú gombot.

A következő oldalon a Moodle portáljához és a címoldalhoz határozhat meg beállításokat, például a nevét, a formáját, a leírását stb. Töltse ki az oldalt (bármikor visszatérhet ide és módosíthatja a beállításokat), majd nyomja meg a "Változások mentése" gombot.

Végezetül létre kell hoznia egy rendszergazdát a rendszergazdához tartozó oldalak későbbi eléréséhez. Adja meg a nevét, az e-mail címét stb., majd kattintson a "Változások mentése" gombra. Nem minden mezőt szükséges kitölteni, ha pedig kihagyja valamelyik fontos mezőt, a rendszer figyelmezteti erre.

Ne feledje el megjegyezni a rendszergazdaként megadott felhasználói nevet és jelszót, mivel ezekkel fog tudni a későbbiek folyamán belépni a rendszergazda oldalára.

(Ha a telepítés valamilyen okból félbeszakad, illetve ha egy rendszerhiba miatt nem tudja használni rendszergazda-felhasználó nevét, általában be tud jelentkezni az "admin" felhasználónévvel és az "admin" jelszóval.)

Ha sikerült a telepítés, új portálja címoldalára fog kerülni! Figyelje meg az oldal bal szélén megjelenő rendszergazda-ugrópontokat (ezek megjelennek egy külön Rendszergazda-oldalon is) - ezeket csak azért látja, mert rendszergazdaként jelentkezett be. A Moodle összes adminisztrációs feladatát ezen menüvel láthatja el, ideértve a:

 • kurzusok létrehozását és törlését
 • felhasználók létrehozását és adataik szerkesztését
 • tanári azonosítók létrehozását és adataik szerkesztését
 • egész portálra érvényes beállításokat, például sablonoknak megfelelő témákat stb.

A telepítés azonban ezzel még nem ért véget! Hátravan még egy nagyon fontos teendő (lásd a cron leírását tartalmazó részt).

6. A cron beállítása -- FONTOS!

A Moodle egyes moduljai a feladatok folyamatos elvégzéséhez rendszeres ellenőrzést igényelnek. Például a Moodle-nak ellenőrizni kell a vitafórumokat és postáznia kell az üzeneteket minden feliratkozott személy részére.

Az ezt végrehajtó kód a rendszergazda könyvtárában van, elnevezése: cron.php. A kód azonban magától nem tud lefutni, ezért gondoskodni kell annak rendszeres (pl. öt vagy tíz percenkénti) lefutásáról. Ezzel létrejön egyfajta "szívritmus", mely révén az egyes modulok által megkívánt funkciók rendszeres időközönként végrehajtódnak. Ennek a rendszeresen lefutó mechanizmusnak cron szerviz a neve.

Megjegyzendő, hogy a cron futtatását végző programnak nem szükséges a Moodle-t futtató számítógépen lennie. Ha például az internetes szolgáltató nem biztosítja a cron szervizt, dönthet úgy, hogy egy másik szerverről vagy otthoni gépéről futtatja. Mindössze az a fontos, hogy a cron.php állomány rendszeresen lefusson.

A kód nem jelent túl nagy terhelést a gép erőforrásaira, így az 5 percenkénti futtatás nem jelenthet gondot. Ha mégis aggódna az erőforrások leterhelése miatt, futtatását kinyújthatja 15 vagy akár 30 perces időközökre is. Jobb azonban ezt az időszakot nem túl hosszúra hagyni, mert a levélküldés lelassíthatja a kurzuson belüli tevékenységeket.

Először is ellenőrizze a kód működését a böngészővel:

http://example.com/moodle/admin/cron.php

Ezután kézzel be kell állítania a kód rendszeres automatikus lefutását.

Windows rendszereken

A legegyszerűbb megoldás, ha a moodle-cron-for-windows.zip csomagot használja, amellyel egy kis Windows szolgáltatást telepíthet. Lefuttatja, aztán el is felejtheti!

Internetes szolgáltatók szerverén

Internetes vezérlőpanelje tartalmazhat egy weboldalt, amelyről telepítheti a cron folyamatot. Például a Cpanel rendszerben keresse meg a "Cron jobs" feliratú gombot. Itt előkeresheti ugyanazokat a Unixparancsokat, mint amelyekkel alább találkozik.

A parancssor használata Unix alatt

Különféle parancssori programokat használhat az oldal parancssorból való behívására. Előfordulhat, hogy egy-egy szerveren nem mindegyik áll rendelkezésre.

Használhatja például a Unix 'wget' segédprogramját:

wget -q -O /dev/null http://example.com/moodle/admin/cron.php

Ebben a példában a kimenet elvész (/dev/null).

Ugyanez a lynx használata esetén:

lynx -dump http://example.com/moodle/admin/cron.php > /dev/null

Másik megoldásként használhat egy önálló PHP-verziót, amely parancssorból futtatható. Ennek az az előnye, hogy a webszerver naplóit nem töltik ki a cron.php folyamatos futtatásának eredményei. Hátránya, hogy rendelkeznie kell a php parancssori változatával.

/opt/bin/php /web/moodle/admin/cron.php

  

A crontab program használata Unix alatt

A Cpanel internetes interfészt biztosít a Unix crontab nevű segédprogramjához. Ha eléri a parancssort, egyedül is beállíthatja a crontab használatát az alábbi paraccsal:

crontab -e

és a fenti parancsok valamelyikének hozzáadásával, pl:

*/5 * * * * wget -q -O /dev/null http://example.com/moodle/admin/cron.php

A "crontab" paranccsal általában a 'vi' szerkesztőbe kerül. Az "i" megnyomásával beszúró üzemmódba kerül, ezután gépelje be a fenti sort, majd az ESC lenyomásával lépjen ki a beszúró üzemmódból. Mentéshez és kilépéshez használja a ":wq" parancsot, mentés nélküli kilépéshez pedig a ":q!"-t (idézőjelek nélkül).

7. Új kurzus létrehozása

Most, hogy a Moodle megfelelően működik, megpróbálkozhat egy új kurzus próbaképpeni létrehozásával.

Az Adminisztráció oldalról (vagy a címoldalról az adminisztrációs ugrópontokról) válassza az "Új kurzus hozzáadása" menüpontot.

Töltse ki a lapot, ügyeljen a kurzus formájára. A részletekkel most még nem kell túl sokat törődnie, mivel a tanár a későbbiekben bármit módosíthat. A sárga súgót jelző ikonok segítségével bármilyen témával kapcsolatosan a környezethez kapcsolódó segítséget kaphat.

Nyomja meg a "Változások mentése" gombot. Egy újabb űrlapon lehetősége lesz tanárokat hozzáadni a kurzushoz. Erről az űrlapról csak meglévő tanárokat adhat a kurzushoz - ha új tanárt kíván felvenni a rendszerbe, vagy kérje meg őt, hogy regisztráltassa magát (lásd a bejelentkezési oldalt), vagy hozzon létre egyet az Adminisztráció oldalon az "Új felhasználónév és jelszó létrehozása" menüpont segítségével.

Ha elkészült, a kurzus készen áll a testre szabásra, emellett elérhető a címoldal "Kurzusok" ugrópontjáról.

A kurzusok létrehozásával kapcsolatosan lásd a "Tanári kézikönyvet".

Kellemes felfedezést és sikeres oktatási élményt kívánunk a Moodle használatához!

Ha megtetszett a Moodle, vegye fontolóra az adománnyal való támogatás lehetőségét, mellyel segíthet bennünket költségeink fedezésében!

Az összes súgó mutatója
A súgó megjelenítése English nyelven.